HybridiSpeksi on Turun yliopiston luonnontieteiden ja tekniikan opiskelijoiden vuosittain toteuttama teatteriproduktio. Ensimmäinen HybridiSpeksi nähtiin keväällä 2015 Barker-teatterilla.

Koronavuosien takaiskuista feeniksin lailla kohonnut HybridiSpeksi nähdään taas lavalla keväällä  2023! Viime vuonna seikkailimme Helvetissä, nyt palaamme paitsi tuttuun Turkuun, myös ajassa taaksepäin. Aikaisempien vuosien spekseihin voit tutustua täällä.


Mikä speksi?

Speksi on interaktiivista opiskelijateatteria. Siinä yhdistyvät komediateatteri, improvisaatio ja livebändin soittama musiikki. Näytöksissä yleisö voi vaikuttaa muutoin käsikirjoitetun näytelmän kulkuun huutamalla “Omstart!”, jolloin edellinen toiminta, repliikki tai musiikkinumero tehdään uudelleen erilaisella tavalla improvisoiden. Omstarttiin voi lisätä myös jonkin määreen, esimerkiksi "Omstart på svenska" tai "Omstart maskeeraaja tulee kertomaan vitsin".

Omstart voi herättää eloon jonkin menneen speksin hahmon, saada bändin ja näyttelijät vaihtamaan paikkaa tai lavasteet puhumaan savolaisittain. Valaistus vaihtuu, lavalla nähdään kiihkeä rap battle tai tanssijat heittävät kuperkeikkaa. Jokainen näytös on siis uniikki eikä koskaan voi tietää, mitä lopulta tulee tapahtumaan. Lisää speksikulttuurista ja sen historiasta voit lukea esimerkiksi Wikipediasta.


Muut Turun speksit

Turussa opiskelijaelämä näkyy vahvasti paitsi katukuvassa, myös kulttuurissa. HybridiSpeksi onkin vain yksi monista turkulaisten opiskelijoiden ja opiskelijamielisten toteuttamista teatteriproduktioista. Yhteensä speksejä on Turussa seitsemän eli enemmän kuin missään muualla Suomessa. Turkua tituleerataankin Suomen speksipääkaupungiksi!

© 2022 HybridiSpeksi